Mengers

Wij bieden sinds jaren roerwerken aan voor diverse mengtoepassingen: in suspensie brengen van vaste deeltjes, disperseren, aanmaken van oplossingen, kristallisatie, warmte-overdracht, chemische reactie, extractie,…

Ieder proces vraagt een specifieke oplossing die afhangt van de fysisch-chemische eigenschappen van de producten, het mengvolume en de geometrie van de mengtank. Het selecteren van een geschikt roerwerk vraagt dan ook de nodige kennis en ervaring.

Wij bieden kleine, standaard mengers aan, ideaal voor lichte mengtoepassingen. Voor het mengen van producten in IBC’s bieden wij met Euromixers heel interessante en economische oplossingen aan! Euromixers werkt snel verder aan het uitbouwen van de mogelijkheden, zodat ook grotere roerwerken worden geleverd.

Indien nodig werken wij samen met andere constructeurs om onze klant de technisch beste en toch economische oplossing voor te stellen. Regelmatig krijgen wij ook de vraag naar totaaloplossingen: hierbij wordt het roerwerk met bijhorende tank en sturing als sleutel-op-de-deur afgeleverd.

Naar welk type menger bent u op zoek?

DTA heeft gedurende jaren tal van referenties opgebouwd over industriële mengers in verschillende sectoren:

 • chemie
 • petrochemie
 • textiel
 • farmacie
 • lijm
 • waterzuivering
 • voeding
 • zuivel
 • brouwerij
 • afvalverwerking
 • verfindustrie
 • metaalbewerking

Dispergeren van poeders

Deze installatie wordt in de textielindustrie gebruikt om brandwerende coatings aan te maken. Ze bestaat uit een tank met een verwarmingsmantel waarop 3 mengers zijn gemonteerd.

De poeders worden gedispergeerd door 2 sneldraaiende roerwerken van 55 kW, elk uitgerust met een Cowles Turbine en een dispro-roerelement. De dispro zorgt voor voldoende pompeffect in de mengtank.

Een traagdraaiend ankerroerwerk van 9,2 kW – uitgerust met teflon schrapers – zorgt ervoor dat het product niet aan de wand blijft kleven.

Side-entry-mengers voor biomassa

Een biomassacentrale werkt op reststromen van frituuroliën, plantaardige oliën en gekweekte oliën. Deze oliën worden gemengd in grote tanks van 250 m³ tot 1.000 m³.

Voor deze toepassing werden de roerwerken side-entry gemonteerd. Elk roerwerk kan zo’n 10 keer per uur een volume van 250 m³ mengen. De homogene oliesuspensie wordt dan verder geraffineerd en verwerkt om uiteindelijk groene stroom op te wekken.

Wij hebben ook gelijkaardige projecten gerealiseerd voor het aanmaken van biodiesel en koffie.

Menger-Hopper systeem

Regelmatig krijgen wij ook de vraag naar totaaloplossingen: hierbij wensen onze klanten dat het roerwerk, het mengvat en de elektrische sturing als één geheel wordt afgeleverd.

Na studie van de mengtoepassing, coördineren wij de engineering en de constructie van het totale project. Vervolgens wordt een complete menginstallatie afgeleverd conform met de Europese kwaliteitseisen. Zo werd dit mengsysteem ontwikkeld om poederoplossingen aan te maken.

De poeders worden in de mengkuip aangebracht via een schudtrechter (hopper). Na het verwijderen van de hopper treden diverse beveiligingsprocedures in werking. Hierdoor is de operator steeds verplicht een stappenplan te volgen en blijft zijn veiligheid gewaarborgd.

Homogeen houden van afvalwater

Dit is een installatie op het afvalwater van een betoncentrale.

Deze traagdraaiende roerwerken (43 rpm) met een vermogen van 2,2 kW zijn uitgerust met een hydrofoil roerelement met een diameter van 1350 mm. 

Ze zorgen ervoor dat de vaste bestanddelen in het afvalwater niet gaan bezinken. Zodoende kan het afvalwater hergebruikt worden en is de losing nihil.

Na een tijdje is het soms nodig om het product dat in een IBC is opgeslagen terug moet omgeroerd worden om de homogeniteit te herstellen.  Met Euromixers bieden wij een gamma van industriële mengers aan die gemakkelijk op een IBC bevestigd kunnen worden

Euromixers heeft jarenlange ervaring met compacte mengers voor gebruik op IBC’s.  We ontwikkelden een aantal extra’s die van uw goedkope IBC-menger  een productiemenger maken. Zo kan de IBC menger van Euromixers voorzien worden van o.m. een toevoerbak voor poeders en/of één of twee toevoerleidingen voor vloeistoffen. Zo maakt U van Uw (goedkope) IBC menger een echte productiemenger!

TOEPASSINGEN

 • Chemische industrie
 • Kleurstoffen en pigmenten
 • Zout- en suikeroplossingen
 • Verven en lakken, vb. parelverf voor wegmarkering
 • Voedselmengsels en dranken
 • Waterbehandeling: chemicaliën en floculanten
 • Farmaceutica en cosmetica
Standaard IBC menger

De IBC mengers van Euromixers zijn compact en compleet in hun uitvoering.  De aandrijving kan naar keuze gebeuren met een elektrische motor of met een pneumatische motor. De elektrische motor kan op aanvraag ook voorzien worden van een trappenloze snelheidsregeling.  Het frame is voorzien voor manipulatie met een heftruck.

Als roerelementen zijn kleine dispergeerschijven combineerbaar met klapschroeven als basis roerelement. De grootte van de roerelementen en de snelheid wordt door ons berekend in functie van uw toepassing.

NIEUW: Onze IBC mixers kunnen geleverd worden met schroef en roer-as in kunststof voor het mengen van agressieve producten

Onze IBC mixers voldoen aan alle veiligheidsnormen en zijn binnen de week leverbaar.

IBC menger met pneumatische motor

De pneumatische motoren zijn voorzien van een regelventiel waarmee de snelheid van het roerelement kan geregeld worden en een geluidsdemper op de uitlaat.
Ook hier is het frame voorzien voor manipulatie met een heftruck.

Vraag ons om meer informatie over onze ATEX uitvoering.

E-400 klapschroef

Onze IBC mixers zijn voorzien van een speciale ‘klapschroef’.  De schroef gaat gemakkelijk door de opening van de IBC (diam 150 mm.) Zodra de menger wordt aan gezet klappen de bladen van de schroef open en worden in horizontale positie gebracht.

IBC mixer met poedertoevoer

MAAK VAN UW IBC mixer een volwaardige industriële mixer!!!

Naast de aandrijfmotor van de menger is een afsluitbare conische toevoer geplaatst waarin poeders of korrels kunnen toegevoegd worden aan de vloeistof in de IBC. De poedertoevoer is zo gericht dat het poeder naar beneden valt zonder in contact te komen met de roeras.

IBC menger met vloeistoftoevoer

Voor het inmengen van vloeistoffen heeft Euromixers de IBC menger voorzien van één of twee toevoerleidingen waarop soepele slangen kunnen aangesloten worden, waarmee extra vloeistoffen kunnen aangevoerd worden. De leiding is zo gemaakt dat de vloeistof(fen) rechtstreeks naar onder vloeien, zonder in contact te komen met de roeras.

Een verdere stap om uw IBC mixer als productiemixer te gebruiken!!!

IBC mengers met gemengde toevoer voor additieven

Voor het inmengen van vloeistoffen heeft Euromixers de IBC menger voorzien van één of twee toevoerleidingen waarop soepele slangen kunnen aangesloten worden, waarmee extra vloeistoffen kunnen aangevoerd worden. De leiding is zo gemaakt dat de vloeistof(fen) rechtstreeks naar onder vloeien, zonder in contact te komen met de roeras.

Een verdere stap om uw IBC mixer als productiemixer te gebruiken!!!

High Shear-uitvoering

Binnenkort komt Euromixers met een insteekmixer voor IBC’s op de markt in “high shear” uitvoering. Hiermee kunnen moeilijk mengbare producten in emulsie gebracht worden.

IBC-mengstations

Naast de succesvolle mobiele IBC menger die met behulp van een heftruck op de IBC kan geplaatst worden, leveren wij ook de IBC vaste mengstations.  De technologie van de IBC menger (klapschroef) wordt ook hier toegepast.

Een afgebakende ruimte is voorzien voor de positionering van de IBC.  De motor   met as en schroef is opgehangen in een frame dat manueel of gemotoriseerd op- en neer kan bewogen worden.  Nadat de container op zijn plaats is gebracht kan de operator de menger in de container laten zakken en in werking stellen.

Ook deze mengstations zijn voorzien van het CE-veiligheidslabel en bieden een technisch correcte en economisch interessante oplossing voor het mengen en oproeren van producten in IBC-containers. 

TOEPASSINGEN

 • Chemische industrie
 • Kleurstoffen en pigmenten
 • Zout- en suikeroplossingen
 • Verven en lakken, bvb parelverf voor wegmarkering
 • Voedselmengsels en dranken
 • Waterbehandeling: chemicaliën en floculanten
 • Farmaceutica en cosmetica

Meerdere vaste mengstations kunnen naast elkaar opgesteld worden om verschillende kleine batches gelijktijdig te kunnen verwerken.

De opstelling van de IBC’s kan zowel op het grondniveau als op een plateau (boven een pomp), zoals in schets hiernaast.

Vatmengers

Voor het mengen in kleine hoeveelheden in de metalen of kunststofvaten waarin de producten worden geleverd, bieden wij met de elektrische Drum Mixer van Euromixers een economische en ergonomische oplossing.

De EM Drum Mixer is kan voorzien worden van verschillende roerelementen in functie van de te mengen producten.  

De menger wordt elektrisch opgetild en in het vat neergelaten.  Een veiligheid is voorzien, zodat de motor niet kan ingeschakeld worden wanneer geen vat aanwezig is.

Deze menger bestaat in verschillende uitvoeringen:

 • vaste montage op de vloer
 • vaste montage tegen de muur
 • mobiele opstelling, verrijdbaar

Mobiele vatmengers

Op vraag van klanten die kleine batches verwerken en hiervoor niet over mengkuipen beschikken ontwikkelde Euromixers de mobiele vatmenger.  

Op een stabiel en verrijdbaar onderstel is een in de hoogte verstelbare menger aangebracht die in een open vat of  drum kan geplaatst worden.  De grote flens onder de aandrijfmotor sluit het vat volledig af zodat spatvrij kan gemend worden.

Dit toestel kan gebruikt worden voor het oproeren van visceuze vloeistoffen bij het overpompen of voor het bijmengen van substanties bij de inhoud van het vat.

TECHNISCHE EIGENSCHAPPEN:

 • Verrijdbare basis met blokkeerbare remmen op de wielen
 • Afgeveerd deksel voor afsluiting van het vat
 • Elektrisch controlepaneel
 • Automatische hoog/laag instelling
 • Elektrische motor 0.37 kW, 415V/3Ph/50Hz/IP55
 • Aan/Uit schakelaar, thermische beveiliging, dubbele veiligheidsschakelaars
 • Meng-as in RVS 316 en dubbele E-400 high-flow schroeven

Heavy Duty-mengers

Euromixers top entry mengers en mixers bieden prijsgunstige oplossingen voor een brede waaier van industriële toepassingen. Motoren, asdiameters, snelheden en impellerconfirguraties worden individueel berekend voor optimale performantie.

KENMERKEN VAN ONZE TOESTELLEN:

 • Lage opbouwhoogte, compact en robuust ontwerp
 • Standaard motoren
 • Vermogens tussen 0,25 en 15 kW
 • Reductiekasten met ‘holle as’ concept garanderen een perfecte uitlijning van de roeras
 • Motoren met een Service Factor van minimum 1,5 staan borg voor een lange onderhoudsvrije levensduur
 • Bevestigingsflensen in verschillende uitvoeringen
TERA Top Entry Mixers

De TERA uitvoering is voorzien van een een vlakgeplaatste motor met reductiekast in functie van plaatsbesparing in de hoogte.

De TERA industriële vloeistofmengers worden gebouwd in functie van de behoefte van de klant op basis van standaard elementen. De motor, reductiekast, roer-as en roerelement worden gedimensioneerd voor een optimaal resultaat.

De vermogensn liggen tussen 0,25 en 15 kW.  De TERA uitvoering is geschikt voor (naargelang de uitvoering) tanks met inhoud tussen 25 en 60.000 liter.

Heavy Duty EM uitvoering

EM – Top Entry vloeistofmengers met dubbele of direvoudige reductiekast met parallelle assen en heliocoïdale tandwielen leveren een assnelheid tussen 2 en 1.000 tpm.  De tandwielen zijn speciaal gehard voor hoge betrouwbaarheid en laag geluidsniveau.

Wij berekenen graag voor u de optimale configuratie van het gepaste roerwerk voor uw applicatie.

Impellers

Naargelang de toepassingen en de te mengen of te dispergeren producten kiest euromixers voor het optimale roerelement. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk: 2- en 3-bladige marine schroeven, klapschroeven, dispergeerschijven, turbines, rushtonschroeven…

Hygiënische mengers

Euromixers bouwt hygiënische mixers in roestvrij staal op vraag van de phamaceutische en cosmetische industrie. Ook speciale uitvoeringen volgens de specifieke eisen van de klant horen tot de mogelijkheden.

Met een standaard tri-clamp kunnen onze mixers op het mengvat bevestigd worden.  Hierdoor wordt de mixer gemakkelijk verplaatsbaar.

We hebben ook oplossingen met afneembare aandrijving. Hier kan de roer-as en het roerelement vast op de mengtank bevestigd blijven terwijl enkel de aandrijvingsunit verplaatst wordt.

Onze roestvrijstalen mixers zijn ontworpen voor de pharmaceutische industrie en om in clean rooms te werken.  Alle elementen zijn vervaardigd in of afgeschermd met roestvrij staal. Ze kunnen voorzien worden van trappenloze snelheidsregeling voor instelbare en repetitieve opdrachten.

WERKING:

De roeras kan zonder werktuigen verwijderd worden. Een speciaal ontworpen positieve klem zorgt hiervoor. Veiligheidsschakelaars maken dat de menger niet in werking gesteld wordt wanneer de roerelementen niet correct gepositioneerd zijn of terwijl er afschermingen open staan. Wij bouwen mengers volgens uw specifieke aanvraag.

Statische mengers

Menging van gassen en vloeistoffen zonder bewegende delen vindt plaats in continue of semi-batch processen binnen onder meer de chemische-, proces-, voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. De standaard bekende laminaire of turbulente stromingsprofielen worden door middel van een aantal in de stroming geplaatste elementen doelbewust verstoord. Voordelen van statische mixers:

 • geen bewegende onderdelen -> onderhoudsvrij
 • in te bouwen in bestaande leidingen
 • CIP compatibel
 • compacte afmetingen
Algemene toepassing

OMSCHRIJVING
Statische mengers zorgen voor een continu e in-line mengen van vloeistoffen, gassen of poeders, zonder bewegende elementen. Alternerende schroefvormige mengelementen zorgen voor een intieme radiale en axiale menging of een korte afstand door de hoofdstroom steeds in twee te delen. De kwaliteit van de menging wordt bepaald door het aantal schroefvormige elementen.

VOORDELEN
Excellente mengcapaciteit voor vloeistoffen, gassen, gas/vloeistof, vloeistof/poeder
Continu doorstroom, First in, First out
Korte en uniforme doorlooptijd
Constante temperatuur (geen hotspots)
Gladde koppelingen en aangepaste seals voorkomen dode hoeken waar product zich kan opstapelen
Inzetbaar voor producten met lage en hoge viscositeiten tot 20000 poise en meer
Geen onderhoud, want geen bewegende onderdelen
Kan hoog corrosieve producten verwerken

TOEPASSINGEN
Mengen, opwekken van reactie, kleuren, polymerisatie,warmte wisselaar, pHcontrole, neutraliseren, diffusie, mengen van vloeistoffen, gassen en poeders, laminaire en turbulente mengprocessen, uniformiseren van temperatuur, extrusie, compounding,

INDUSTRIEËN
Polymerisatieprocessen
Productie van vezels
Extrusie van kunststoffen
Voeding: olie, mayonnaise, roomijs, dranken en sappen, melkproducten, yoghurt, kaas
Farmacie en Cosmetica

MATERIALEN
Naar gelang de toepasssing kunnen verschillende materialen gebruikt worden voor de huls en de mengelementen: RVA, Hastalloy, Teflon, Koolstof staal, PVC, Polypropyleen, Polyethyleen, Glasvezel versterkte kunststof, Tantalium, Kynar,…

Statische menger voeding/farma - type S2

De S2 mengers zijn speciaal gebouwd voor hygiënische toepassingen. Ze zijn zowel aan de buitenkant als binnenin speciaal behandeld voor hygiënische werkomstandigheden en het mengelement is gemakkelijk verwijderbaar voor gemakkelijke reiniging.

TOEPASSING
Aanmaak van producten op basis van eetbare olie: mayonnaise, ketchup, dressings,
Aanmaak van producten op basis van melk: roomijs, yohurt
Aanmaak van farmaceutische mengels en crèmes
Aanmaak van cosmetische producten

STANDAARD SPECIFICATIES
Materialen: RVS 304, RVS 316
Aantal mengelementen: 6
Installatie van mengelement: verwijderbaar
Mantelpijp: IDF hygiënsch materiaal
Aansluiting: IDF Hygiënische klem en sluiting

Hoge druk, statische mengers - type S4

De Statische mengers van het type S4 zijn geschikt voor mengen en warmtewisseling onder hoge druk en voor vloeistoffen met hoge viscositeit in bvb de productie van kunststofvezels

TOEPASSINGEN
Het mengen van polymeren en bijmengen van kleurstoffen in gesmolten toestand
Mengen en kleuren voor kunststof vezels
Mengen van hoog visceuze vloeistoffen

STANDAARD SPECIFICATIES
Materialen: Koolstof staal, RVS 304 SS, RVS 316 SS
Aantal elementen: 6
Plaatsing van het mengelement: Verwijderbaar
Geschikt voor: PVC, Teflon,PP, PE, FRP,PET,Nylon
Mantelpijp: ANSI, DIN, JIS of KS standards

Piloot installatie

De statische mengers van het type S3 zijn geschikt voor het mengen van kleine hoeveelheden product in bijvoorbeeld laboratoria of in piloot-/testinstallaties. Ook voor het mengen van twee-componentlijmen (hars+verharder) zijn deze mengers geschikt.

TOEPASSINGEN
Labo-menger
Pilootinstallaties
Toevoer van -componentlijm op productieinstallaties

STANDAARD SPECIFICATIES
Materiaal: Mantelpijp:SUS 304, SUS 316, Glas
Mengelement: SUS 304, SUS 316
Aantal elementen: 24
Plaatsing van de elementen: verwijderbaar

Mengers met hoge afschuif

De statische mengers met hoge afschuif zijn voorzien voor het in-line en continu mengen van vloeistoffen, gassen of poeders, zonder inzet van bewegende delen.
Het unieke rastervormig mengelement garandeert een hoog mengrendement op zeer korte afstand en bij korte verblijfsduur van de producten. Het ontwerp van het mengelement kan aangepast worden aan de meest uiteenlopende toepassingen. HSM mixers worden specifiek volgens hun toepassing gebouwd. De vorm van de mengelementen en het aantal wordt bepaald door de specifieke applicatie. De mengers kunnen voorzien worden van isolatie en/of verwarmingselementen en uitgerust met zowel vaste als verwijderbare mengelementen. De afmetingen gaan van 2 mm tot 2000 en meer in diameter.

VOORDELEN

 • HSM mixers leveren excellente prestaties voor het mengen van twee vloeistoffen, een
     vloeistof en een gas, twee poeders.
 • Korte verblijftijd van de producten (First In, First Out)
 • Uniforme temperatuur, geen ‘hot spots’
 • Kan ingezet worden zowel bij lage als bij hoge viscositeiten tot 20000 poise en meer
 • Geen mechanisch onderhoud (geen bewegende onderdelen)
 • Hoog corrosieve materialen kunnen verwerkt worden
 • Hoog mengrendement op korte afstand

Processen

 • Mengen
 • Reageren
 • Kleuren
 • Polymerizatie
 • Warmte wisseling
 • pH controle
 • Neutralizatie
 • Diffusie
 • Mengen van gassen
 • Mengen van poeders
 • Mengen van vloeistoffen
 • Laminaire en turbulente meng applicaties
 • Uniformisering van temperatuur binnen het product
 • Extrusie
 • Compounding

Industrieën

 • Polymeer processing
 • Vezelproductie
 • Plastics extrusie
 • Voedingmiddelen: eetbare olieën, mayonaise, roomijs, chocolade, sappen en frisdranken, melk, yoghurt en kaas
 • Farmaceutica en Cosmetica
 • Kunststof suitgieten
 • Films en folie

Materialen
De elementen kunnen gebouwd worden in volgende materialen:

 • Roestvrij staal
 • Hastelloy
 • Teflon
 • Carbon staal
 • PVC
 • PP (Polypropylene)
 • PE (Polyethylene)
 • FRP (fiberglass reinforced plastics)
 • Tantalum
 • Kynar
 • Inconell en vele andere materialen